RPTools.net

Discussion and Support

Skip to content

It is currently Sat Dec 16, 2017 3:50 pm 




Forum rules


PLEASE don't post images of your entire desktop, attach entire campaign files when only a single file is needed, or generally act in some other anti-social behavior. :)



Reply to topic  [ 10 posts ] 

Previous topic | Next topic 

  Print view

Author Message
 Offline
Kobold
 
Joined: Wed Jul 31, 2013 8:57 am
Posts: 11
 Post subject: Tables tbl() column support?
PostPosted: Sat Nov 04, 2017 8:54 pm 
I've read rumours in the past that there may be addColumn() support coming to Maptool tables sometime in the future, is there any substantiation on that? I'm getting ready to do some heavy macro/table making and column support would be a game changer of course, so if that's on the horizon I might stick to excel for the present, or if that's not in the foreseeable future I might as well go ahead and do the macros now.


Top
 Profile  
 
User avatar  Offline
Demigod
 
Joined: Sun Feb 25, 2007 11:53 am
Posts: 3782
Location: MD
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Sun Nov 05, 2017 1:20 am 
chap126 wrote:
I've read rumours in the past that there may be addColumn() support coming to Maptool tables sometime in the future, is there any substantiation on that? I'm getting ready to do some heavy macro/table making and column support would be a game changer of course, so if that's on the horizon I might stick to excel for the present, or if that's not in the foreseeable future I might as well go ahead and do the macros now.

I've never read about that function/feature being developed... and a search pulls up nothing but your post.

I'd proceed with zero expectation of it happening any time soon.

_________________
Maptool is the Millennium Falcon of VTT's -- "She may not look like much, but she's got it where it counts."


Top
 Profile  
 
User avatar  Offline
Deity
 
Joined: Tue Nov 10, 2009 6:11 pm
Posts: 7968
Location: Bay Area
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Sun Nov 05, 2017 1:38 am 
I usually use lib tokens to hold all my data. I use json objects for multiple columns of data. If you give me an example of the data and I"ll give you an example of how to set up your data structures.

_________________
Downloads:


Top
 Profile  
 
 Offline
Kobold
 
Joined: Wed Jul 31, 2013 8:57 am
Posts: 11
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Sun Nov 05, 2017 6:39 am 
The big one would be monsters: I could have a table I that rolls a random forest encounter and have a single monster table II that had columns for all their individual stats. So if I rolled a bear it would have a column for strength, dex, con, int, wis, cha, attack 1, attack 2, attack 3, and description, and could simply reference that to generate a new bear to fight.
So in pseudocode the first table might be

Forest encounter Table
1-18 2d6 Bandit
19-20 1d2 Bear

Monster Table
Name - Bear| HP-5d6| HD-7| Strength - 5d6| Dex- 3d6| Int - 1d6|Wis - 1d6| Con-5d6| Cha - 1d6|Attack 1- Swipe|Attack 2- Hug|Attack 3- None|Description- A fierce woodland critter.

Then the macro would be generate an encounter based on SELECT|TerrainType and create #monsters Monster tokens.

The rumours I saw include this discussion on databases:
viewtopic.php?f=86&t=25848

and this discussion on table features:
viewtopic.php?f=86&t=26612
Jagged wrote:
wolph42 wrote:
Now the *only* thing this lacks is 'addTableColumn'... and I know, that would require an entire new table system. But still one keeps dreaming...


That will come :)

Although it will probably be a different system for compatibility reasons.


That was 1.5 years ago, so I thought I'd better ask in case anyone is working on it, cause that would be sweet. :D


Top
 Profile  
 
User avatar  Offline
Deity
 
Joined: Tue Nov 10, 2009 6:11 pm
Posts: 7968
Location: Bay Area
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Sun Nov 05, 2017 7:12 am 
Well, you could put all that data nearly as is in the table. I would structure it as a json though.

Code:
[H: monster = json.set("{}",
   "Name","Bear",
   "HP","5d6",
   "HD",7,
   "Strength", "5d6",
   "Dex", "3d6",
   "Int" , "1d6",
   "Wis" , "1d6",
   "Con","5d6",
   "Cha" , "1d6",
   "Attack 1", "Swipe",
   "Attack 2", "Hug",
   "Attack 3", "None"
   "Description", "A fierce woodland critter."
)]

You would set the table value to monster.

If you already have all this data in a table, there are several post that tell you easy ways to put it in to MT. Here's one of my recent posts on the topic: viewtopic.php?f=20&t=27372#p268085

_________________
Downloads:


Top
 Profile  
 
 Offline
Kobold
 
Joined: Wed Jul 31, 2013 8:57 am
Posts: 11
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Sun Nov 05, 2017 8:17 am 
aliasmask wrote:
Well, you could put all that data nearly as is in the table. I would structure it as a json though.

...
If you already have all this data in a table, there are several post that tell you easy ways to put it in to MT. Here's one of my recent posts on the topic: viewtopic.php?f=20&t=27372#p268085


Yep! That was the plan, until I browsed the forums and saw rumors for column support in tables. On the off chance that a dev was working on it and it would be out soon, I figured I'd save myself the effort of going the full json route, but it definitely would work.

So would I put each monster as a json array in a table row? Or how would you go about doing that?


Top
 Profile  
 
User avatar  Offline
Deity
 
Joined: Tue Nov 10, 2009 6:11 pm
Posts: 7968
Location: Bay Area
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Sun Nov 05, 2017 10:21 am 
If you have images for all the monsters or plan to, I would probably put them in a table. I would store all the names as a json array under index 0, then 1 - whatever start adding the monster data as a json object and image if you have it using the table functions. As someone pointed out, if you're going to have images I would use a generic image if you don't have it so you don't get an error trying to retrieve the image. Someone here has a generic monster token set based on type, with different colors. If you can't find it I can zip it up and make a post at a later date.

After a quick search I found the zip. I uploaded it to My Drive: https://drive.google.com/open?id=0ByJAX ... EZPYUROMEk

_________________
Downloads:


Top
 Profile  
 
 Offline
Kobold
 
Joined: Wed Jul 31, 2013 8:57 am
Posts: 11
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Sun Nov 05, 2017 10:47 am 
aliasmask wrote:
If you have images for all the monsters or plan to, I would probably put them in a table. I would store all the names as a json array under index 0, then 1 - whatever start adding the monster data as a json object and image if you have it using the table functions. As someone pointed out, if you're going to have images I would use a generic image if you don't have it so you don't get an error trying to retrieve the image. Someone here has a generic monster token set based on type, with different colors. If you can't find it I can zip it up and make a post at a later date.

After a quick search I found the zip. I uploaded it to My Drive: https://drive.google.com/open?id=0ByJAX ... EZPYUROMEk



You're a champion. I'll have to think about this a bit, but it looks like i'll be doing a json array of monster objects. It might even work out easier in the long run than using built in Maptool tables, due to the increased flexibility and control.


Top
 Profile  
 
User avatar  Offline
Great Wyrm
 
Joined: Mon Sep 15, 2008 8:27 am
Posts: 1184
Location: Bristol, UK
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Tue Nov 07, 2017 3:00 am 
The plan was to add database functionality rather than extend tables.

It is still the plan but development happens a lot slower than we'd all like. I would not expect anything soon.


Top
 Profile  
 
 Offline
Kobold
 
Joined: Wed Jul 31, 2013 8:57 am
Posts: 11
 Post subject: Re: Tables tbl() column support?
PostPosted: Tue Nov 07, 2017 4:10 pm 
Jagged wrote:
The plan was to add database functionality rather than extend tables.

It is still the plan but development happens a lot slower than we'd all like. I would not expect anything soon.


Thanks for the update :D

I figured as much, just wanted to be sure. Wish I knew enough about coding to help out, maptool is probably the most important rpg software out there IMO.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic  [ 10 posts ] 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:

Who is online

In total there are 4 users online :: 0 registered, 0 hidden and 4 guests (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 243 on Sun Nov 04, 2012 6:14 am

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests





Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Style based on Andreas08 by Andreas Viklund

Style by Elizabeth Shulman