RPTools.net

Discussion and Support

Skip to content

It is currently Fri Sep 22, 2017 8:27 am 




Forum rules


Posting now open to all registered forum users.



Reply to topic  [ 5 posts ] 

Previous topic | Next topic 

  Print view

Author Message
 Offline
Kobold
 
Joined: Wed Aug 25, 2010 3:49 pm
Posts: 4
 Post subject: Can't get Maptool to start
PostPosted: Mon Jun 26, 2017 12:04 pm 
Unzipped all of the RPTools tools into subdirectories on two different windows 10 machines running Java 8. Same behavior on each. Dicetool runs fine. Maptool, I start the launcher, get the window that lets me use the maptool button to select the maptool executable I want, but the "Launch Maptool" button does nothing. I click it; nothing happens.


Top
 Profile  
 
User avatar  Offline
Deity
 
Joined: Tue Nov 10, 2009 6:11 pm
Posts: 7859
Location: Bay Area
 Post subject: Re: Can't get Maptool to start
PostPosted: Mon Jun 26, 2017 3:18 pm 
I may be pointing to the wrong java file. You can avoid this if you download the dev version which includes it's own version of java for the program. You can find the link to it under the announcements. Otherwise, you have to browse to the current version of java on your system, not the shortcut link (.lnk) file. It'll be under program files\java\java_8xxxx\bin\javaw.exe the actual folder name depends on your version.

_________________
Downloads:


Top
 Profile  
 
 Offline
Giant
 
Joined: Mon Aug 03, 2015 5:30 pm
Posts: 198
 Post subject: Re: Can't get Maptool to start
PostPosted: Mon Jun 26, 2017 3:30 pm 
What you describe is typical of having 64 bit Windows, but 32 bit Java (which is what you get if you go to java.com and click on the big red button), and setting the max memory over about 1200 MB (or less, depending on what else is running on your computer at the time).

If your max memory setting is higher than that, you can test it by putting in, say, 1024, and see if it launches. If so, uninstall Java, reboot, and go to https://www.java.com/en/download/manual.jsp and download the "Windows Offline (64-bit)" installer.


Top
 Profile  
 
 Offline
Kobold
 
Joined: Wed Aug 25, 2010 3:49 pm
Posts: 4
 Post subject: Re: Can't get Maptool to start
PostPosted: Tue Jun 27, 2017 3:26 pm 
I was already running the Windows 64 offline version of Java 8, and had kept the max memory at the default of 512MB. I tried browsing to the javaw.exe file indicated, but didn't find it in the bin directory.

I downloaded the dev version and it runs fine, so I guess my problem is solved. Thanks for the help. It would still be nice to know what was going on at some point.


Top
 Profile  
 
 Offline
Giant
 
Joined: Mon Aug 03, 2015 5:30 pm
Posts: 198
 Post subject: Re: Can't get Maptool to start
PostPosted: Tue Jun 27, 2017 4:38 pm 
If you go to the Advanced tab on the launcher, there's a checkbox for "Launch with console." That will launch the MapTool .jar with the black command prompt box, in which you can see any error messages (which are normally not visible because the command prompt box is usually kept invisible).


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic  [ 5 posts ] 

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:

Who is online

In total there is 1 user online :: 0 registered, 0 hidden and 1 guest (based on users active over the past 5 minutes)
Most users ever online was 243 on Sun Nov 04, 2012 6:14 am

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest





Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group

Style based on Andreas08 by Andreas Viklund

Style by Elizabeth Shulman